AGAR-AGAR
Agar-Agar nosi oznaku E406
Sinonimi: kineska trava, kanten i agar-agar.
Agar-Agar je polisaharid. Sastavljen jo od molekula galaktoze. Proizvodi se u
SAD u Kaliforniji i Australiji i drugim zemljama koje imaju priobalje.
Ekstrahuje se kuvanjem, hladjenjem i susenjem. Boja je od zute ka beloj a u
stvari boja odredjuje kvalitet. Sto je Agar-Agar beliji to je kvalitet bolji.
Agar-Agar je biljna guma. Rastvara se u toploj vodi.
AGAR-AGAR u ponudi imamo u pakovanjima i to u:
- pakovanje od 1 kg.
- pakovanje od 5 kg.
- paketima od po 25 kg.
- na paleti od 1.000 kg.
Koristi se u:
- proizvodnji sokova,
- konditorskoj industriji,
- konzerviranju mesa i ribe,
- mlecnoj industriji,
- proizvodnji pudinga,
- kao sredstvo za bistrenje vina i piva,
- proizvodnji dzemova
- za bistrenje piva i vina
- u pekarskim proizvodima za dijabeticare itd…
U farmaceutskoj industriji koristi se u proizvodnji leka za oboljenja zeludca.
Kapsule lekova se proizvode od Agar-Agra-a.