|
KALIJUM SORBAT ZA PREHRAMBENU INDUSTRIJU. POTASSIUM SORBATE
E-broj |
E 202 Konzervans |
Hemijska formula |
C6H7KO2 |
Molarna masa |
150,217 |
Cas broj |
24634-61-5 |
Kalijum Sorbat je organsko jedinjenje. Dobija se neutralizacijom Sorbinske
kiselije sa Kalijum Hidroksidom. Spada u grupu konzervansa.
Kalijum Sorbat su granule bele boje, bez mirisa,
ujednacene duzine. Lako rastvorljiv u hladnoj vodi, etanolu, propilen
glikolu. Nerastvorljiv u benzenu.
U prehrambenoj industriji ga koriste od 0.025 do 0.10%.
O kolicini njegovog koriscenja obavezno konsultujte Tehnologa jer njegova
prekomerna upotreba nije dobra i zdrava. U Evropi je odobren od FDA ali je u
Australiji zabranjen.
Povecava rok trajanja prehramebnim proizvodima.
Imamo ga u ponudi u pakovanjima od:
- 1 kg
- 5 kg
- 25 kg
- paleta od 1.000 kg.
Koristi se u:
- prehrambenoj industriji u proizvodnji sireva za sprecavanje budji i
gljivica, pekarskim proizvodima, suhomesnatim proizvodima i kobasicama,
proizvodnji vina, jogurta, kiselog mleka, osvezavajucim napitcima, vocnim
proizvodima, tursiji, majonezu, u pripremi kiselog kupusa, koristi se i kao
fungicid itd...
- kozmetickoj industriji se koristi u proizvodnji: krema, sampona, proizvoda za
zastitu od sunca, losiona, proizvoda za sminkanje, gelovima za tusiranje itd...
Jedan od glavnih proizvodjaca u svetu je Kina. |
KALIJUM SORBAT, POTASSIUM SORBATE FOOD GRADE
|
|
|
| |
|