PREDUZECE ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE.
 
 
 
   
 
 
 

KSANTAN GUMA, XANTHAN GUM.

Aditiv oznaka: E-415

 
Svojstva
Hemijska formula:    C35H49O29
Molarna masa: 933.748 g·mol−1
 

Identifikacija

CAS br: 11138-66-2
EC br: 234-394-2

 

Ksantan guma je polisaharid koji se dobije fermentacijom: glukoze od kukuruznog sirupa, laktoze ili sukroze. Njegova upotreba je zapocela u kasnim 60-tim godinama proslog veka. 100 grama Ksantan gume ima oko 300 kalorija. Ne sadrzi masti i proteine sadrzi samo ugljene hidrate. Kao stabilizator sprecava razdvajanje sastojaka.  Znacajno povecava viskozitet tecnosti.

Ksantan gumu u ponudi imamo:

 1. U pakovanjima od: 1/1, 3/1 i 5/1 kg.
 2. U pakovanjima od 25 kg
 3. 1.000 kg na paleti

Xanthan gum ili Ksantan guma se koristi u:

 1. Proizvodnji hrane kao dodaci za: torte, kolace, hleb, testenice, sladoledi, u pudingu, u jogurtu, koristi se kao zgusnjivac i kao stabilizator, a moze i za zeliranje, u zgusnjavanju umesto glutena, itd...
 2. U kozmetici u proizvodima za licnu higijenu, za paste za zube, kreme, sampone i u losionima.
 3. U industrijskim proizvodima, u insekticidima, herbicidima i fungicidima, u proizvodnji boja, kao lepak za tapete, u proizvodnji sredstava za ciscenje plocica, rerni, wc solja, za ciscenje plocica. U naftnoj industriji, koristi se u velikim kolicinama za zgusnjavanje isplake pri busenju.
 4. U zdravstvu mada je to jos uvek nedovoljno ispitano: snizava holesterol i smanjuje secer u krvi, dovodi i do gubitka tezine, poboljsava rad creva da prave meksu stolicu.


KSANTAN GUMA, XANTHAN GUM
 
 

Copyright © 2004 GRAM
11070 Novi Beograd
Bul. Arsenija Carnojevica 155/24
Srbija
Tel/fax: + 381 (0)11 21 44 115
Mob:
+ 381 (0)65 21 44 115, (0)63 309 264
E-mail: office@gram.rs
www.gram.rs
www.antifriz.co.rs
www.kombi-prevoz-transport-robe.rs