KSANTAN GUMA, XANTHAN GUM.
Aditiv oznaka: E-415
Svojstva |
Hemijska formula: |
C35H49O29 |
Molarna masa: |
933.748 g·mol−1 |
|
Identifikacija |
CAS br: |
11138-66-2 |
EC br: |
234-394-2 |
Ksantan guma je polisaharid koji se dobije fermentacijom: glukoze od
kukuruznog sirupa, laktoze ili sukroze. Njegova upotreba je zapocela u kasnim
60-tim godinama proslog veka. 100 grama Ksantan gume ima oko 300 kalorija. Ne
sadrzi masti i proteine sadrzi samo ugljene hidrate. Kao stabilizator sprecava
razdvajanje sastojaka. Znacajno povecava viskozitet tecnosti.
Ksantan gumu u ponudi imamo:
1. U pakovanjima od: 1/1, 3/1 i 5/1 kg.
2. U pakovanjima od 25 kg
3. 1.000 kg na paleti
Xanthan gum ili Ksantan guma se koristi u:
1. Proizvodnji hrane kao dodaci za: torte, kolace, hleb, testenice,
sladoledi, u pudingu, u jogurtu, koristi se kao zgusnjivac i kao stabilizator, a
moze i za zeliranje, u zgusnjavanju umesto glutena, itd...
2. U kozmetici u proizvodima za licnu higijenu, za paste za zube, kreme,
sampone i u losionima.
3. U industrijskim proizvodima, u insekticidima, herbicidima i fungicidima,
u proizvodnji boja, kao lepak za tapete, u proizvodnji sredstava za ciscenje
plocica, rerni, wc solja, za ciscenje plocica. U naftnoj
industriji, koristi se u velikim kolicinama za zgusnjavanje isplake pri busenju.
4. U zdravstvu mada je to jos uvek nedovoljno ispitano: snizava holesterol
i smanjuje secer u krvi, dovodi i do gubitka tezine, poboljsava rad creva da
prave meksu stolicu.