LIMUNSKA KISELINA - MONOHIDRATNA I ANHIDROVANA (CITRIC ACID, LIMUNTUS)
Aditiv u prehrani E330
Limunska kiselina, C6H8O7,
je organska kiselina, prisutna u mnogim vockama najvise u limunovom soku 5-6%.
Bele boje, kristalna, kiselog ukusa, u vodi lako rastvorljiva.
Industriski
se dobija iz limuna i iz secerne melase.
Soli Limunske kiseline su Citrati.
Postoje dve vrste Limunkse kiseline: Anhidrovana i Monohidratna.
Anhidrovana je bez molekula vode u sebi dok Monohidratna ima u sebi i
molekule vode.
Limunka kiselina se koristi u:
Prehrambenoj industriji
Proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pica
Farnmaceutskoj industriji
Proizvodnji kozmetike
Limunska kiselina ima odlicna svojstava za skidanje kamenca te na
osnovu toga ima svoju primenu u vise grana industrije za tehnicke namene.
Limunska Kiselina, Citric Acid, limuntus.
CAS Broj: 77-92-9
Karatkeristike |
Hemiska formula |
CC6H8O7 |
Moralna masa |
192.124 g/mol (anhidrat)
210.14 g/mol (monohidrat) |
Agregatno stanje |
Kristalna bela materija |
Gustina |
1.665 g/cm3 |
Tacka topljenja |
153 °C (307 °F; 426 K) |
Tacka kljucanja |
175 °C(347 °F; 448 K) |
Rastvorljivost u vodi |
73 g/100 ml (20 °C) |
Rastvorljivost u THF, etanol, metanol |
anhidrat: THF 1.80 M, etanol 1.6 M, metanol 3.08 M
monohidrat: THF 1.52 M, etanol 1.78 M, metanol 2.27 M |
Kiselost (pKa) |
pKa1 = 3.09
pKa2 = 4.75
pKa3 = 6.41 |
Opasnosti |
Opasnost u toku rada |
Irritant koze i ociju |