Vinska kiselina
Drugi nazivi: 2,3-dihidroksisukcinska kiselina, trearinska
kiselina, racemska kiselina, uvinska kiselina, paratartatna kiselina.
Hemijska formula: C₄H₆O₆
CAS broj: 69-79-4
UN broj: nema
Aditiv broj: E334
To je bela kristalna supstanca. Vinska kiselina je organska kiselina. Soli vinske kiselina se nazivaju tartarati. Predstavlja dihidroksilni derivat jantarne kiseline.
Prvi put je izolovana iz kalijum-tartarata koji je bio poznat i u anticko vreme pod imenom tartar.
Paster je bio prvi koji je dobio vinsku leve orjentacije u čistom obliku.
Soli vinske kiseline tartarati, kao što je kalijum bitartarat, natrijum kalijum tartarat, antimon kalijum tartarat itd.
Vinska kiselina u vinu
Vinska kiselina stvara kristale na pluti. Kristali koje stvara su kalijum bitartarat.
Vinska kiselina također igra važnu ulogu tako što snižava pH fermentacije gde dosta bakterija ne mogu da prezive.
Vinska kiselina daje opor ukus vinu kao i jabucna i limunska kiselina.
U ponudi imamo pakovanja od:
- 1 kg
- 5 kg
- 25 kg
- paleta 1.000 kg.
Koristi se:
- Da poveća kiselost u siri od prezrelog grozdja.
- Da se poveća ukupna kiselost vina.
- Da se podesi kiselost vina pre hladne stabilizacije.
Uputstvo za upotrebu:
Vinsku kiselinu razmutiti sa deset puta više vina.
Doziranje: Maksimalna preporucena kolicina doza je 150 gr/hl.