VITAMIN C, ASCORBIC ACID.
Hemijska formula: C6H8O6
CAS broj |
50-81-7 |
Gustina |
1.694 g/cm |
Molarna masa |
176.12 |
Tacka topljenja |
190 °C |
Tacka kljucanja |
553 °C |
Vitamin C u zivim organizmima deluje kao antioksidans. Vitamin C je jedan od
najkoriscenijih prehrambenih aditiva.
Najbolja i najveca koncentracija Vitamina C je u vocu i povrcu. U vocu je u
najvecoj koncentraciji u kakadu sljivama. Prisutan je i u zivotinjskom mesu
posebno u jetri zivotinja.
Biljke su dosta dobar izvor Vitamina C.
U pripremi hrane pri povisenim temperaturama dolazi do razlaganje Vitamina C,
tako da se tokom kuvanja hrane moze izgubiti i do 60% Vitamina C.
Vitamin C je u prodaji siroko dostupan u obliku: praskova, tableta, kapsula,
kapi, kao multivitaminske smese, smese za razna bezalkoholna pica, kao i
kristalni prah.
Vitamin C se proizvodi i industriskim putem iz glukoze. Danas, svetska
proizvodnja Vitamina C je preko 120.000 tona.
Mi ga imamo u nasoj ponudi u pakovanjima od:
- 1, 2, 5 kg
- 25 kg u kutijama
- 1.000 kg na paleti
Vitamin C se koristi u:
1. Prehrambenoj industriji ima veoma siroku primenu kako u proizvodnji hrane
tako i u proizvodnji bezalkoholnih pica.
2. Farmaceutskoj industriji takodjer ima veoma siroku primenu u proizvodnji:
praskova, tableta, kapi, kapsula, kao multivitaminske smese, itd...